Loslaten

Wat houden we een hoop ellende vast met z’n allen. Massaal lopen we rond met hoofden waarin het drukker is dan ooit. Inmiddels ben ik alweer een tijdje Hoofdregisseur, ik regisseer hoofden en leer anderen om weer regisseur, baas, in hun eigen hoofd te worden. Want dat is nodig merk ik. We moeten leren loslaten. En nu ik dit zo schrijf realiseer ik me op hoeveel uiteenlopende zaken dit eigenlijk van toepassing kan zijn.

Controle is een illusie

Het liefst heeft een mens controle over zijn omgeving. Dat geeft een gevoel van rust en overzicht, er gebeuren geen onverwachte dingen. In de praktijk komt het echter zelden voor dat je alles onder controle hebt. Je bent nu eenmaal ‘maar’ een mens. Bovendien heb je geen invloed op wat andere mensen doen of denken en er gebeuren in ieders leven onverwachte gebeurtenissen die je zelf nooit zo bedacht zou hebben. Mensen hebben de neiging om depressief te raken als ze in sterke mate het gevoel hebben dat ze de controle kwijt zijn over hun leven.

Baas in je eigen hoofd

In werkelijkheid hebben we alleen controle over onszelf. Jij bepaalt wat jij doet en hoe jij reageert. Jij bent de baas over wat er in jouw hoofd gebeurt! En dat is waar het nogal eens verkeerd gaat, dat het in je hoofd eigenlijk een beetje een rommeltje is. Een overvolle to do lijst, waarvan je snel de gemakkelijke snelle dingen doet om maar te kunnen afvinken. Verder zijn daar allerlei gedoetjes zoals onzekerheden, angsten, nare gebeurtenissen uit het verleden die je niet loslaten en gepieker over de toekomst. En in plaats van dat jij de baas bent in je hoofd, is je hoofd eigenlijk de baas over jou!

In het hier en nu is er weinig aan de hand

Het mooie is dat er in het hier en nu vaak helemaal niks aan de hand is. Het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen en behalve als je helderziend bent, weet je niet wat er in de toekomst gaat gebeuren. Vaak loopt het ondanks al jouw gepieker toch weer anders. Je bent in het hier en nu alleen nog steeds bezig met wat er in het verleden is gebeurd en wat er in de toekomst allemaal kan gebeuren. Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit tijdverspilling is en toch doen we het allemaal. En het maakt je niet bepaald gelukkiger.

Het loslaten van chaos en gedoetjes als onzekerheid, angst en onverwerkte gebeurtenissen

Dan rijst de vraag, hoe stop je ermee, hoe kun je je gedoetjes en de chaos in je hoofd loslaten? Daar kun je heel lang en ingewikkeld en filosofisch over doen, maar persoonlijk ben ik als nuchtere Drent meer voorstander van een praktische oplossing. En die oplossing heb ik gevonden in de MatriXmethode. Een superpraktische oplossing waarbij je altijd zelf de regie krijgt waar je zo naar verlangt. Klinkt nog vrij wazig, en we willen juist iets wat praktisch is, dus ik zal het uitleggen.

Stap 1: je hoofd herindelen, ordenen en opruimen

De eerste stap in een hoofd waarin je verre van de baas bent, is het aanbrengen van orde en structuur. Eigenlijk hetzelfde als wat je zou doen bij een computer die regelmatig vastloopt. Defragmenteren, structureren, opruimen, ontdoen van onnodige ballast. Klinkt goed, toch? Maar hoe organiseer je zoiets in een hoofd vol hersencellen en ingewikkelde structuren? Geen paniek, want naast een fysiek brein heb je ook nog een praktisch brein, dat is zeg maar hoe jij je brein hebt ingeregeld. En in dat praktische brein kun je op een vrij eenvoudige manier rust en overzicht creëren met het hoofd opruimen volgens de MatriXmethode.

Hoofd opruimen

Hiervoor heb ik een online workshop hoofd opruimen gemaakt. Face to face of half online en half telefonisch behoort ook tot de mogelijkheden. Het resultaat is in elk geval een rustig en overzichtelijk basishoofd. Je hoeft maar één keer ongeveer anderhalf uur te investeren en dan is je hoofd ingericht zoals jij dat wilt. Daarna is het een kwestie van bijhouden, naar gelang je behoefte. Telkens heb je in een minuut of 3 weer een heerlijk opgeruimd en rustig hoofd. Hierdoor heb je een tool waarmee jij bepaalt wat er wanneer in je hoofd speelt, wat aandacht krijgt en wat niet.

MatriXcoaching voor het loslaten van gedoetjes

Bij een computer kun je virussen aantreffen die je moet verwijderen na het defragmenteren en opschonen van je harde schijf. Zo kan het ook zijn dat er na het opruimen van je hoofd nog een angst is die aandacht nodig heeft, of een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden, of onzekerheid of onverwerkte emoties. Ook op dit front heb ik wederom goed nieuws. Op diezelfde praktische manier als bij het opruimen van je hoofd, kun je dit ook aanpakken en oplossen. Op een vrij eenvoudige, laagdrempelige manier kun je je gedoetjes loslaten. Hiervoor is er matriXcoaching.

Beleving neutraliseren met matriXvragen

Het uitgangspunt bij de matriXcoaching is dat jij in het hier en nu al beleving hebt bij iets uit het verleden of iets in de toekomst. Die beleving heb je in de vorm van zien (een plaatje of een filmpje), horen (een geluid), voelen of denken. En die beleving in het hier en nu gaan we neutraliseren. Je wist het plaatje, je zet het geluid uit, je ruimt het gevoel op en je verandert de gedachte. En als de beleving in het hier en nu neutraal is stop je het weer terug in je geheugen. Op die manier heb je er geen last meer van.

Je verhaal hoef je niet inhoudelijk te vertellen

Het allermooiste hieraan vind ik dat je mij niet hoeft te vertellen wat er precies inhoudelijk is gebeurd, of wat jij al bedacht hebt voor de toekomst. Het is voldoende dat jij weet wat er gebeurt in je hoofd. Puur door het stellen van de matriXvragen geef ik jou de gelegenheid om je eigen oplossing te bedenken en uit te voeren. Bovendien hoef je nooit iets te herbeleven. Je kunt op een praktische manier letterlijk loslaten! Deze matriXcoaching kan heel goed telefonisch, dan hoef je er ook nog niet eens de deur voor uit. Vaak kun je een gedoetje  al binnen één sessie van anderhalf uur loslaten.

Magisch

Een coachsessie met de MatriXmethode is zowel voor mij als voor jou magisch. Er gebeuren zulke mooie dingen! Het is ondanks dat het vaak over heftige dingen gaat nooit zwaar of enorm emotioneel. Er wordt regelmatig gelachen doordat je op een vrij abstracte manier met je gedoetje bezig bent. Als ik iemand vraag om een naar plaatje te wissen en ik vraag kort daarna om weer naar dat fragment toe te gaan, krijg ik vaak te horen dat ze dat lastig vinden, omdat het daadwerkelijk weg is. Het voelt daardoor alsof ik een toverstokje heb en dat is heerlijk… Na afloop van elk gesprek loop ik minstens een half uur te stralen, zoveel voldoening geeft het om mensen zo concreet en op zo’n lichte manier te mogen helpen.

Ervaringen

Doordat je inhoudelijk je verhaal nooit hoeft te doen kun je de meest heftige dingen aanpakken. Je hoeft je niet druk te maken wat ik ergens van zal vinden, want ik heb geen idee waar ik je op coach. Soms hoor ik af en toe wel eens het verhaal achter het coachgesprek en dat is fantastisch. Zoals iemand met een angst om op de snelweg te rijden die me de dag na het coachgesprek een SMS stuurt dat ‘ie naar Groningen is gereden met 130 kilometer per uur. Of iemand die niet met haar gezin een dagje weg durft en inmiddels ontspannen van haar gezin kan genieten en weer overal mee naartoe kan. Of iemand die iets vreselijks heeft meegemaakt in z’n jeugd en daar ’s nacht flashbacks van heeft. Er zijn wat plaatjes veranderd en de flashbacks zijn verdwenen! Zo kan ik nog wel even een tijdje doorgaan. Heb je er nog geen genoeg van, van de ervaringen van mijn lieve klanten? Kijk dan even HIER.

Actie

Ben je er helemaal klaar voor en klaar mee? Wil je je gedoetjes en de drukte in je hoofd loslaten? Ruim je hoofd op (online workshop of face to face) en plan een coachgesprek

Reacties via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.