Hoe je je hoofd onder controle houdt, zelfs tijdens de coronacrisis

Sinds half maart staat onze wereld op z’n kop. Het coronavirus raast over de wereld en legt zelfs de grootste en machtigste maatschappijen en economieën helemaal plat. Overal over de wereld zijn mensen aan huis gekluisterd en staat het sociale leven stil. Op het nieuws en via social media kunnen we als we willen de hele dag beelden en updates krijgen van wat het coronavirus wereldwijd aanricht. Terwijl de deskundigen keihard de strijd met het virus aan gaan kunnen de meesten van ons niets anders doen dan thuis blijven. En dat veroorzaakt een gevoel van machteloosheid. Meer dan afwachten en de regels opvolgen kun je niet. En ondertussen je hoofd onder controle proberen te houden, en dat lijkt moeilijker dan het is.

De impact van de coronamaatregelen op je mentale gezondheid

Veel mensen hebben er moeite mee om zo lang geen leuke dingen te kunnen ondernemen. En helemaal nu het lente aan het worden is en er normaal gesproken weer allemaal leuke dingen georganiseerd werden overal. Maar er zijn ook mensen voor wie dat nog lastiger is dan anders. Dat zijn de mensen die niet stil kunnen zitten en niks kunnen doen. Als je namelijk op jezelf aangewezen bent zonder afleiding of verdoving, dan kan dat confronterend zijn. Dan komen er ineens allemaal gedachten die je helemaal niet wilt. Voor die mensen zijn de coronamaatregelen helemaal vreselijk. De hoofden van die mensen gaan nu helemaal met ze aan de haal.

Doemscenario’s

Op televisie en op social media kun je allerlei nare berichten en beelden vinden over hoe vreselijk het is wat het coronavirus allemaal aanricht. Als je het beeld van allemaal mensen op een rij op een intensive care eenmaal op je netvlies hebt dan doet dat wat met je. Dan denk je ongewild aan je ouders, aan jezelf, je gezin. Je wilt niet dat jij of één van je geliefden besmet raakt of zelfs overlijdt.  Veel mensen maken zichzelf bang door doemscenario’s te bedenken. Het lullige is dat je brein het verschil niet zo goed weet tussen een herinnering uit het verleden of een verzonnen scenario voor de toekomst. Die reageert met dezelfde emoties. Je lijdt dus nu al onder iets wat waarschijnlijk nooit gebeurt. Ja, maar wat als het wél gebeurt? Dan zie je dat vanzelf. Dan hoef je maar één keer eronder te lijden en niet elke keer als je weer een nieuw doemscenario bedenkt.

Complottheorieën

Natuurlijk zijn er ook mensen die zich bezighouden met het ontrafelen van complotten. Zolang als de mensheid bestaat zijn er al complotdenkers. Hoe groter de ramp, des te groter het complot. Ik heb al heel veel complottheorieën voorbij horen komen. Mensen die niet geloven dat deze maatregelen puur genomen worden om de zwakkeren te beschermen. De overheid heeft een andere agenda. Of de chinezen zijn aan het experimenteren met biologische wapens. Bill Gates wordt ook al genoemd in verband met corona als biologisch wapen. De islamieten zitten erachter om gezichtsbedekking geaccepteerder te maken. De illuminatie willen de wereldbevolking halveren. Enzovoort, enzovoort. En daar kun je om lachen, maar er zijn echt mensen die dit bloedserieus nemen of die hier in elk geval nerveus van worden.

Een nieuw tijdperk

Een wat positievere kijk op het gebeuren komt uit de hoek van de zweverige types, de geitewollensokkenbrigade, oftewel de spirituele wereld. Al heel lang werd een nieuwe tijd voorspeld, een nieuw tijdperk. Waar het oude (huidige) tijdperk vooral geregeerd werd door agressie, wantrouwen, angst en oorlogen, staat het nieuwe tijdperk voor liefde, vertrouwen en harmonie. Harmonie met onszelf en harmonie met anderen, maar ook zeker met de aarde. Zo’n overgang naar een nieuwe tijd kan in een wereld waarin alles 24 uur per dag in een hoog tempo doorraast niet zonder slag of stoot plaatsvinden. Daarom wordt het coronavirus gezien als noodzakelijk kwaad om alles tot stilstand te laten komen.

Het licht gaat aan

Doordat alles tot stilstand komt gaat als het ware het licht aan. We zien ineens dat het milieu echt enorm te lijden had onder onze levensstijl. De lucht boven Wuhan is in tijden niet zo schoon geweest. Het water in Venetië in tijden niet zo helder. We weten ineens wat vitale beroepen zijn. We zien wat echt belangrijk is in ons leven. Maar er zullen ook misstanden aan het licht komen, duidelijker worden. En op microniveau zie je dat misschien nu bij jezelf. De misstanden in jezelf kunnen ineens meer opvallen. Je wordt uitgenodigd om hiermee aan de slag te gaan.

Jouw gedachten zijn jouw verantwoordelijkheid

Het is denk ik al wel duidelijk waar ik voor kies. Want dat is het. Jij kiest zelf wat je in je hoofd stopt aan informatie, in welke verhalen je meegaat en in welke niet. Waar focus je op? Want waar je op focust daar komt meer van je werkelijkheid binnen, daar zorgt je brein wel voor. Vraag jezelf vooral eens af wat het je oplevert om voor het ene of het andere verhaal te gaan. Dus ga je voor de doemscenario’s? Ga je voor een of ander duister complot? Of ga je voor het mooie vooruitzicht van een nieuwe tijd? Wat doet het nu voor je? Voor je gevoel, je vertrouwen? Het is jouw hoofd, dus jij bent verantwoordelijk!

Verbeter je immuunsysteem door je mentale gezondheid te versterken

Dus zorg vooral ook een beetje extra goed voor je mentale gezondheid in deze rare tijd. Het mooie daarvan is namelijk dat het je immuunsysteem versterkt. Dus kies met zorg welke informatie je tot je neemt en hoeveel daarvan per dag. Ga lekker aarden in de natuur of met een aardingsoefening, want de energie van de aarde is goed voor je. En als je een angst- of paniekaanval voelt opkomen, doe dan even de oefening die ik voor je heb opgenomen om snel je angst terug te brengen. En misschien kun je de extra tijd die je nu hebt gebruiken om jezelf juist mentaal extra sterk te maken. Het is denk ik geen geheim dat ik je daar perfect bij kan helpen. Neem gerust contact met me op of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Vond je dit artikel waardevol? Laat dan een reactie achter en/of deel het op social media met de buttons hieronder:

Cindy Piekerexpert

 

Met mijn anti-piekertips inspireer ik dagelijks ruim 8000 enthousiaste fans op social media. Via e-mail zijn dat er ruim 9000. Inmiddels kunnen meer dan 600 mensen hun gepieker binnen 3 minuten stoppen dankzij mijn online RUST in je hoofd workshop. Daarnaast leer ik mensen om zichzelf gelukkig te denken en te bevrijden van onzekerheid, angst en onverwerkte emoties. Dit doe ik op een bijzonder praktische no-nonsense manier. Niet lullen maar poetsen!

Reacties via Facebook

  2 replies to "Hoe je je hoofd onder controle houdt, zelfs tijdens de coronacrisis"

  • Jolanda

   Hoi cindy.
   Je blog maakt een hoop duidelijk.
   Ik zelf kijk naar de journaals en de late talk night shows .puur uit interesse.
   Ik hou me vást aan het komische liedje van Brigitte kaandorp met de toepasselijke titel: hét komt allemaal weer goed.
   Jolanda

   • hoofdregisseur

    Jij bepaalt wat je aan kunt en jij weet inmiddels hoe je het in je hoofd onder controle krijgt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.