traumatische ervaring
Hoofdregisseur
01/23/2020
4 min
2

Hoe je een traumatische ervaring eenvoudig kunt verwerken

01/23/2020
4 min
2

Hoe je traumatische ervaring eenvoudig kunt verwerken

Soms maak je dingen mee in je leven die je voor altijd bij blijven. Hoe heftiger de emotie, hoe beter je het opslaat in je geheugen. Superfijn als het een mooie gebeurtenis is die je niet wilt vergeten. Erg lastig als het juist een vreselijke gebeurtenis is die je het liefst zou willen vergeten. Maar dat gaat dus niet, puur omdat je geheugen nu eenmaal werkt zoals het werkt. Wat als ik je vertel dat je juist de werking van je geheugen in kunt zetten om de invloed van je traumatische ervaring te verminderen? Om er zelfs een neutrale herinnering van te maken?

Besef je wel hoe erg het was?

Heb je nu de neiging om mij nu boos een e-mail te sturen over dat ik helemaal niet kan weten wat jij hebt moeten doorstaan en hoe erg het allemaal was? Dat het nooit zo simpel kan zijn als ik zo ga beschrijven omdat wat jij hebt meegemaakt echt heel erg is? Haal even diep adem en lees eerst even rustig verder. En ja, het is realistisch, dit soort reacties krijg ik regelmatig. Mijn oplossing klinkt inderdaad te simpel voor woorden, maar dat is op zich alleen maar goed nieuws. Het zegt helemaal niks over hoe erg het was, het impliceert ook niet dat je je aanstelt. En het klopt dat ik waarschijnlijk niet heb meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Het is geen wedstrijd. Bovendien hoef ik het niet te hebben ervaren om het te kunnen oplossen. Hoe fijn is dat?

Of iets traumatisch is heeft puur te maken met impact, niet met hoe erg het was

Het maakt niet uit wat je hebt meegemaakt, zelfs iets ogenschijnlijk onbenulligs kan een enorme impact hebben op hoe iemand zich voelt. Voor een kind kan een vader die te druk in z'n krant zit en snauwt dat het nu stil moet zijn al een traumatische ervaring zijn. Het gaat om de impact die het nu nog op je leven heeft. Het is gebeurd, je kunt er niks meer aan veranderen, je kunt niet zorgen dat het nu ineens niet gebeurd is. Dat kan ik ook niet voor je doen. Waar ik je wel bij kan helpen is de impact verminderen die het op je leven heeft. Puur door gebruik te maken van de werking van je geheugen.

Het geheugen is een harde schijf met files

Hoe werkt je geheugen dan? Vroeger werd gedacht dat je geheugen als een bibliotheek is, waarbij de boeken je herinneringen zijn. Je pakt een boek en nadat je het hebt gelezen zet je het weer terug in de kast. In die benadering is het wijzigen van een herinnering niet mogelijk. Maar nu is uit onderzoek gebleken dat het geheugen wel degelijk gewijzigd kan worden. Het wijzigt de hele tijd. Het is meer een harde schijf van een computer met allemaal files. Je opent een file, je brengt wat wijzigingen aan en je slaat de file weer op. Tijdens een experiment hebben ze proefpersonen laten geloven dat ze een misdaad hadden gepleegd door de geheugenfiles zo te manipuleren dat die arme mensen ging geloven dat ze het gedaan hadden.

De files in je geheugen kun je wijzigen

En deze werking van het geheugen kun je dus inzetten om de traumatische-gebeurtenisfile te veranderen. Dat doe je door de file te openen en de ergste details te veranderen. Dat veranderen gebeurt met behulp van visualisatie (je voorstellen dat je iets doet). En pas als je tevreden bent over het resultaat, als het je niet meer doet dan een neutrale herinnering, sla je de file weer op. Doordat je de ergste elementen, de triggers, eruit hebt gehaald is de verankering in je geheugen zwakker geworden en dat is mooi, want nu zal het niet meer zo'n impact hebben op je leven.

Je brein weet nauwelijks het verschil tussen verleden en toekomst

Natuurlijk het blijft gewoon gebeurd, maar je kunt verder. De weg die voor je ligt is belangrijker dan de weg die je hebt afgelegd, dat is de kant die je op gaat. En elke nieuwe dag is een nieuwe kans. Waarbij de absolute vrede in het NU zit. Want ook die toekomst kan al in je geheugen zitten alsof het al gebeurd is. Dat klinkt gek, maar je brein weet het verschil nauwelijks tussen een levendige herinnering uit het verleden en een bedacht scenario voor de toekomst. En dat is hoe angsten ontstaan. Een angst is vaak een combinatie van iets wat gebeurd is in het verleden in combinatie met scenario's die bedacht zijn voor de toekomst. En ook die beren-op-de-weg-files kun je anders in je hoofd zetten.

Rij-angst binnen een uur verdwenen

En zo kan het gebeuren dat iemand die bang is om auto te rijden mij de dag nadat ik haar gecoacht heb appt dat ze met 130 km per uur over de snelweg naar Groningen is geracet. Het bijna auto-ongeluk van jaren geleden hebben we namelijk neutraal opgeslagen in haar geheugen. Dat gevoel van die zware steen in haar buik is weg, de nare gedachten zijn veranderd in positieve gedachten en het nare filmpje is gewist. Ook de scenario's die ze had bedacht voor de toekomst hebben we niet alleen neutraal maar zelfs positief opgeslagen. Zodat ze bijna niet kon wachten om in de auto te stappen toen het gesprek was afgelopen.

Wat wil je wijzigen in je geheugen?

Als je naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd bent geraakt in het herprogrammeren van je brein, dan heb ik goed nieuws voor je. Ik heb het verwerkt in m'n cursus BAAS in eigen hoofd. Daarin begeleid ik je in het proces van het herprogrammeren van je geheugen. Misschien is het een geruststelling om te weten dat je inhoudelijk niets hoeft te vertellen als je je daar niet prettig bij voelt. Het belangrijkste is dat jij weet wat er in je hoofd zit. Ik ben er om je de instructies te geven om wijzigingen aan te brengen in je files. Hierdoor kun je zelfs de meest hevige dingen aanpakken. Misschien zelfs wel gebeurtenissen waarover je nog nooit met iemand hebt durven praten. In een (online) coachgesprek kan ik je hier ook mee helpen. Voor meer informatie over coaching klik je HIER.

Reacties