Hoe een doodeenvoudige tip voorkomt dat een ruzie escaleert

Aan het begin van deze week was er, zoals wel vaker het geval de laatste tijd, ruzie met onze lieve puber. Op dat moment vond ik ‘m helemaal niet lief, nou ja, diep in m’n hart wel, maar daar moest ik op dat moment wel heel diep voor graven. En dat is natuurlijk niet gek als er iemand tegenover je staat die je van alles in je schoenen schuift waarin je je helemaal niet herkent. Dat er een persoon wordt beschreven, jij, die je helemaal niet bent. En dat je dan geneigd bent om je te gaan verdedigen, maar de ander hoort je al niet eens meer en voor je het weet sta je schreeuwend als twee hyena’s tegenover elkaar. Klaar om elkaars kop eraf te rukken.

Onmacht en frustratie

Gelukkig hebben we op fysiek vlak over het algemeen onze emoties aardig onder controle. Al moet ik bekennen dat ik ook weleens een restje water uit het glas wat ik toevallig in m’n hand had richting puber heb gegooid. Puur uit onmacht en frustratie omdat mijn woorden helemaal niet aan leken te komen. Wat logisch is als je staat te bekvechten. Dan moet je ook niet verwachten dat je woorden serieus genomen worden. De ander is allang weer aan het verzinnen wat het volgende is wat naar je hoofd geslingerd kan worden. Er komt steeds meer negatieve energie die tussen de twee ruziemakers in staat. Het vuur laait steeds hoger op. Zo dus ook afgelopen maandag. Ik was er klaar mee.

De oplossing kwam van… Facebook

Terwijl mijn man, die over het algemeen z’n rust wat beter kan bewaren dan ik, nog even door ruziede, beende ik naar de woonkamer. Gefrustreerd ging ik op de bank zitten en ik ging, heel logisch, m’n Facebook checken. Want daar vind je de oplossing. Hahaha… Maar tot mijn verbazing vond ik daar wel degelijk de oplossing. De tweede post in het nieuwsoverzicht was van Jeanette, één van mijn Facebookvriendinnen. Ze had een bericht van Lichtflits gedeeld. Sowieso een prachtig account om te volgen.

Je kan het voelen wanneer
iemand een projectie op jou legt.

Het eerste wat je voelt is verwarring,
omdat het beeld dat iemand van jou schetst
niet overeenkomt met wie jij bent.

Het tweede wat je voelt is de neiging
om jezelf te verdedigen.
Je wilt immers het beeld bijstellen.

Als je daar instapt word je
een onderdeel van het verhaal
dat iemand in zijn hoofd heeft.

Het derde gevoel wat
vervolgens binnenkomt is onmacht.
Omdat wat je ook zegt
de ander niet bereikt.

En als allerlaatste komt de twijfel,
want je gaat nadenken
over wat de ander heeft gezegd
en of dat misschien waar is.

Op zich is dat niet verkeerd,
maar wanneer er vele alarmbellen
in jouw systeem afgaan,
mag je erop vertrouwen dat
dat niet voor niets is.

Dus zodra je de verwarring voelt,
weet dan dat je niet in moet stappen.
Wees een spiegel en gooi
geen hout op het vuur.

Laat het verhaal daar
waar het hoort.

Kijk de ander aan,
ga staan in je eigen Licht en zwijg.
De ander zal het waarschijnlijk
niet eens merken
dat je niets zegt.

Het vuur zal doven zodra
er geen brandstof meer is.

Lichtflits

Het werkte echt

Het voelde alsof ik inderdaad werd getroffen door een lichtflits, letterlijk. Wat een timing! Dus ik ging weer naar de keuken, want ik voelde dat ik de oplossing had. Zodra ik de keuken binnenkwam richtte de woede zich weer op mij. Ik heb hem alleen maar aangekeken en geluisterd. De meest vreselijke dingen kreeg ik naar m’n hoofd geslingerd. Maar ik visualiseerde dat ik in het licht stond en straalde alleen maar liefde zijn kant op. Het was net alsof de woorden op het schild van licht afketsten. De woorden kwamen niet meer zo rauw binnen. En zoals de tekst van Lichtflits voorspelde, hij bedaarde. Toen ben ik naar hem toegelopen en heb ik tegen ‘m gezegd dat ik van ‘m houd. Dat werd beloond met een innige omhelzing. We hebben samen gehuild en daarna konden we elkaar pas echt horen.

Niet dat het allemaal voor altijd koek en ei is nu en dat dit alles heeft opgelost, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de situatie niet onherstelbaar geëscaleerd is. Dat we weer open konden staan voor de inhoud van de boodschap van de ander, dat we weer voorbij onze eigen emoties konden kijken.

Magie

Wat ik met dit artikel wil zeggen zijn eigenlijk drie dingen. Ten eerste, pas deze eenvoudige tip van Lichtflits toe als je je in een dergelijke situatie bevindt. Ten tweede, van alle situaties die op je pad komen kun je leren. The good in the bad… En ten derde, en die vind ik zelf echt magisch, dat het Universum de oplossingen zo in je schoot werpt. Want dat geloof ik, dat het zo werkt. Die ochtend, toen de ruzie op handen was, had ik al na m’n meditatie gevraagd aan het Universum om een oplossing of een inzicht. En daar mag je van vinden wat je wil, maar het is toch maar mooi zomaar, floep, op het juiste moment verschenen. Moet je daar speciale gaven voor bezitten? Nee hoor, dat kun jij ook, het Universum om hulp vragen, of God of Allah of wie het dan ook maar is voor jou.

Woo-woo

Het is geen hoofdonderdeel van mijn BAAS in eigen hoofd programma, maar er zit zeker wel een zweverige woo-woo les in over hoe ik denk dat het Universum werkt. En ach, wat is zweverig, Einstein was er al mee bezig. Het leven wordt er, voor mij in elk geval, een stuk interessanter van. Wil je weten hoe ik je kan helpen om ook BAAS in je eigen hoofd te worden? Omdat er in je hoofd nu eenmaal een hoop onzin gebeurt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan door op de oranje knop hieronder te klikken:

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan op social media met de onderstaande knoppen of laat een reactie achter:

 

piekerexpert

 

Met mijn anti-piekertips inspireer ik dagelijks ruim 7000 enthousiaste fans op social media. Via e-mail zijn dat er ruim 8000. Inmiddels kunnen meer dan 500 mensen hun gepieker binnen 3 minuten stoppen dankzij mijn online RUST in je hoofd workshop. Daarnaast leer ik mensen om zichzelf gelukkig te denken en te bevrijden van onzekerheid, angst en onverwerkte emoties. Dit doe ik op een bijzonder praktische no-nonsense manier. Niet lullen maar poetsen!

Reacties via Facebook

  2 replies to "Hoe een doodeenvoudige tip voorkomt dat een ruzie escaleert"

  • Kees Denouden

   Ik. heb een moeilijke relatie achter de rug van,vijf jáar Ben wed.en 75.met prostaatkanker en een lichte vorm van parkison.We hebbeb het gezellig maar dat kan zo omslaan.Steeds meer werd ik gecontroleerd .M,n leven werd over genomen. Op Goede Vrijdag knalde het weer.Ben er niet in meegegaan Maar naar huis gegaan . 150km rijden.Ze heeft er de stekker uit getrokken .Nadien niks meer gehoord ,reageerd op niks

   • hoofdregisseur

    Het is haar proces, daar ben jij niet verantwoordelijk voor. Je kunt af en toe eens vragen hoe het met haar is, meer kun je niet doen. Ik denk dat je goed gehandeld hebt door er niet in mee te gaan, even afhankelijk van hoe je bent weggegaan. Als je rustig bent gebleven heb je haar vast tot denken aangezet. Door rustig te blijven laat je de negatieve energie bij de ander, die dooft dan vanzelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.