Druk in je hoofd? Oorzaken en oplossing

Druk in je hoofd zijn is een steeds vaker voorkomend verschijnsel. Zou het toeval zijn dat de mate waarin dit voorkomt toeneemt met het toenemen van de verschillende informatiestromen die we moet verwerken? Dat een druk hoofd vaker voorkomt sinds onze maatschappij 24 uur per dag doordraait? Dat het vaker voorkomt nu we de lat voor onszelf en onze naasten steeds hoger leggen?

Overvolle to-do-lijstjes

Je hebt een overvol to-do-lijstje, waarbij je de neiging hebt om de kleine gemakkelijke dingen voorrang te geven in plaats van de juiste prioriteiten te stellen. Immers, als je iets hebt afgevinkt wordt je to-do-lijstje meteen korter, het voelt fijn om weer iets te kunnen afvinken. En de lijst zal ooit wel helemaal klaar zijn, toch? In werkelijkheid worden de belangrijke zaken op je lijstje steeds urgenter, wat stress veroorzaakt. Die stress zorgt ervoor dat je nog meer druk in je hoofd ervaart. En in een druk hoofd wordt het steeds lastiger om prioriteiten te stellen. Een neerwaartse spiraal dus.

to do lijst

Te weinig uren in een dag, laat staan tijd voor jezelf

Je racet wat af op een dag, een dag heeft eigenlijk te weinig uren, en een week te weinig dagen. Je racet heen en weer tussen werk, gezin, sport, hobby’s, familie en vrienden. Ergens tussendoor hoop je nog wat van je to-do-lijst af te vinken. Als het helemaal feest is heb je ook nog wat tijd voor jezelf weten te bemachtigen.

Een moment voor jezelf

Eindelijk kun je even zitten, lekker even bijkomen van alle drukte. Maar het is nog steeds net zo druk in je hoofd. Je hebt even geen activiteiten, maar daar lijkt je hoofd zich niks van aan te trekken. Daar gonst het gewoon door. De ene na de andere gedachte schiet door je hoofd. Je denkt na over het verleden, over de toekomst, over wat je hebt gedaan en wat je allemaal nog moet doen. Je denkt na over jezelf, over anderen, wat anderen van je vinden, je twijfelt aan jezelf. Ook je to-do-lijst doet nog een duit in het zakje want als je nu nog even een appje stuurt dan kun je dat ook weer afvinken van je lijst. Wat een rustmoment zou moeten zijn is dat nauwelijks doordat het zo druk is in je hoofd.

 

druk in jehoofd

Ontspannen is lastig als het druk in je hoofd is

Als een moment voor jezelf geen ontspanning brengt doordat je hoofd nu eenmaal geen UIT-knop heeft, kun je simpelweg niet ontspannen. Ja ’s nachts als je slaapt. Maar wat als ook dan je hoofd AAN staat? Dat je veel later in slaap valt dan goed voor je zou zijn? Dan raak je steeds meer gespannen. Het is een langzaam proces, waar je je vaak pas van bewust wordt als het teveel wordt, als je overspannen dreigt te raken. Je bent gevangen in een vicieuze cirkel, een neerwaartse spiraal.

Het is druk in je praktische hoofd, niet in je fysieke hersenen

Alhoewel je fysieke hersenen niet persé de oorzaak zijn van de drukte in je hoofd, kunnen stresshormonen er wel voor zorgen dat er een hogere activiteit is in je hersenen. Naast je fysieke hersenen heb je ook nog je praktische brein. Dat is hoe jij je hoofd ervaart en hoe jij het georganiseerd hebt, dat is dus subjectief. Iedereen heeft z’n hoofd anders ingeregeld (echt) en iedereen ervaart z’n hoofd anders. En dit is waar de sleutel ligt tot de oplossing van de drukte in je hoofd.

De kracht van visualisatie

Visualisatie (je dingen voorstellen) is een krachtig middel om je fysieke hersenen te beïnvloeden. Hier kun je in je praktische brein dus gebruik van maken om het gevoel van druk zijn in je hoofd te verminderen. Door je voor te stellen bijvoorbeeld dat je alle drukte in je hoofd in een vulkaan schuift, waarna je je hoofd eens goed schoonmaakt van binnen, kan voor een kortdurende instant rust in je hoofd zorgen.

visualisatie

MatriXmethode

Een methode die op een hele praktische manier gebruik maakt van visualisatie is de MatriXmethode. Het klinkt vrij futuristisch, mede door de filmreeks van The MatriX gok ik, maar in werkelijkheid is het erg praktisch. Het is een methode die steeds vaker wordt toegepast in het onderwijs om kinderen te leren hoe ze moeten leren en hoe ze hun hoofd overzichtelijk houden. Als je druk bent in je hoofd is leren namelijk best lastig.

MatriXmethode

Hoofd opruimen

Een belangrijke basistechniek binnen de MatriXmethode is het hoofd opruimen. Je leert op een hele praktische, gestructureerde manier om je hoofd handig in te delen. En door middel van visualisatie ga je daadwerkelijk je praktische brein opnieuw inrichten en opruimen. Na het opruimen van je hoofd is de druk in je hoofd verdwenen. Het voelt onmiddellijk rustig en soms zelfs leeg. Toen ik dit zelf de eerste keer mocht ervaren was ik zelfs even bang dat al mijn herinneringen en kennis ook daadwerkelijk weg waren. Zo leeg was het.

Duurzaam effect

Het opruimen van je hoofd duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur en daarna kun je dagelijks een of meerdere keren, je hoofd zelfstandig opruimen. Dat pas je aan aan je behoefte. Moet je je even concentreren en lukt dat niet omdat er een bepaald onderwerp steeds tussendoor schiet in je hoofd? Dan kun je dat opruimen, waarna je je wel kunt concentreren. Wil je slapen? Even alles opruimen en vaak val je al tijdens het opruimen in slaap. Je kunt het dus voortaan zelf, waardoor het je hele leven meegaat.

Online workshop hoofd opruimen

Juist omdat druk in je hoofd zijn steeds vaker voorkomt, is de vraag naar het hoofd opruimen explosief gestegen. Om aan deze vraag te kunnen voldoen heb ik een online workshop hoofd opruimen ontwikkeld. Deze is op het moment van schrijven de enige in Nederland. De workshop is goedgekeurd door het MatriXmethode instituut (ja er is zelfs een heel instituut). Aan de hand van korte video-instructies ruim ik samen met jou je hoofd op. Inmiddels zijn er al heel wat mensen die op deze manier hun hoofd hebben opgeruimd en de reacties zijn lovend!

druk in je hoofd

Voordeel van een online workshop

Het grote voordeel van een online workshop is dat je er niet de deur voor uit hoeft, dat je het kunt doen vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Verder kijkt er niemand op je vingers en kun je je eigen tempo bepalen. Je kunt natuurlijk meerdere keren de workshop doen, een instructie even terugspoelen en je kunt de workshop zelfs delen met huisgenoten of vrienden en familie.

Liever persoonlijke begeleiding?

Wil je liever persoonlijke begeleiding, dan kun je een telefonisch begeleidingsgesprek inplannen. Dan begeleid ik je telefonisch bij het opruimen van je hoofd. Als je liever face-to-face je hoofd opruimt dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Het nadeel is dat ik niet heel centraal in Nederland zit. Mijn praktijk is gevestigd in Beilen, dat ligt in Drenthe. Af en toe organiseer ik ook VIP-dagen, dan kun je in een groepje van maximaal 10 mensen je hoofd komen opruimen op een prachtige locatie middenin de prachtige Drentse natuur.

Vragen?

Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt, dan kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen. Over het algemeen geef ik vrij snel persoonlijk antwoord.

 

 

Reacties via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.