Druk druk druk

Ken je dat? Dat je het enorm druk hebt. Of, beter gezegd, dat je het gevoel hebt dat je het enorm druk hebt? Druk in je hoofd zeg maar… Gisteren had ik zo’n moment. Ik werd er strontchagrijnig van. En helaas moeten m’n partner en kinderen het dan ontgelden… Omdat ik altijd zo’n grote mond heb over de baas zijn in je eigen hoofd, heb ik m’n hoofd maar eens onder de loep genomen. Tja, je kunt nu eenmaal niet tegen iedereen roepen dat het tijd wordt dat ze de baas in hun eigen hoofd moeten worden en dan zelf met een chagrijnige smoel rondlopen.

Analyse van de drukte in m’n hoofd

Dus, wat had ik allemaal voor drukte? Het was zondagochtend en ik had veeeel te lang geslapen. De helft van de dag was dus gewoon al weg. De nacht daarvoor lag ik er namelijk pas om 04:00 uur in. Feestje… Natuurlijk kon ik niet voor het einde weg. Je zult eens iets missen. Het was ook gewoon heel erg gezellig en dat wordt het om de één of andere reden altijd pas als je al bijna weg wilt. Maar goed, zondagochtend liep ik om 12 uur ’s middags dus nog rond in m’n pyjama.

Verschrikkelijke drukte

Dat betekende dat ik me nog moest douchen en m’n haar moest föhnen (eigenlijk op zich gewoon lekker), de vaatwasser was nog niet uitgepakt… En dat duurt ook zéker vijf minuten… Ik moest nog voor een lunch zorgen, want onze dochter verwacht op de enige dag dat ze thuis luncht wel iets écht lekkers. Iets anders dan die standaard boterhammen die ze alle dagen mee heeft naar school. Ik wou bovendien nog iets doen aan de cursus die ik volg, waar best veel werk achter vandaan komt. En dan moesten we óók nog naar vrienden om daar te eten. Verschrikkelijk! Neeeee…. leuk! Maar toch stond het ook op het ‘druk-lijstje’.

Puur beleving

Grappig hoe dat soort dingen blijkbaar werken in je hoofd. Feitelijk is er weinig aan de hand. In het NU is er sowieso vaak weinig aan de hand. Dikke toestanden en drukte in je hoofd, maar als je rustig om je heen kijkt en even in het moment bent, dan is er op dat moment eigenlijk altijd rust. Zo was het deze keer ook. Ik zat in de tuin aan een kop koffie, de zon scheen, de vogeltjes floten. Heerlijk… Het is puur en alleen de beleving van dingen in het verleden en dingen in de toekomst die de rust in het NU verstoren. In dit geval dingen in de toekomst.

Druk in je hoofd door een volle harde schijf

Tot ongeveer anderhalf jaar geleden had ik ook nog andere soort drukte in m’n hoofd. Je kunt namelijk ook druk in je hoofd ervaren omdat het aanvoelt alsof de harde schijf in je hoofd vol is. Of je werkgeheugen het niet meer aan kan. Er komt een te grote hoeveelheid aan informatie en prikkels op je af en je kunt het niet goed filteren en opslaan. Ik vergelijk het inderdaad altijd met een computer. Als je daar documenten en foto’s en allerlei informatie opslaat zonder een logische mappenstructuur, dan kun je ook niks meer terugvinden.

De oplossing

Dit heb ik echt jaren gehad, zo’n computer zonder systeem, in m’n hoofd wel te verstaan. Ik zei regelmatig tegen m’n man dat m’n harde schijf vol was. En waar je bij een computer dan de schijfruimte kunt uitbreiden, is dat voor ons brein niet het geval. Tenminste, dat is wat ik altijd heb gedacht. Er bleek wél een oplossing te zijn. En die oplossing kwam ik toevallig tegen in mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn zoon die leerproblemen leek te hebben. Leek zeg ik, want misschien had ‘ie ook wel gewoon geen zin in school.

Het opruimen van je praktische brein

Whatever, het heeft mij in ieder geval wél gebracht wat ik nodig had. De oplossing was het opruimen van m’n hoofd. Het klinkt gekker dan gek, maar tijdens mijn opleiding tot matriXcoach leerde ik dat je naast een fysiek brein ook een praktisch brein hebt. En dat praktische brein kan dus worden opgeruimd met de MatriXmethode. Niks geen zweverig gedoe, puur praktisch. Dat past wel bij mij. De kracht van de eenvoud. De rest is inmiddels geschiedenis, want ik heb er een online workshop van gemaakt. Heerlijk hoe lekker snel ik ’s nachts inmiddels inslaap, puur omdat ik m’n brein kan uitschakelen door het op te ruimen.

Ik stopte ze gewoon in de kroeg

Dat kwam overigens enorm goed van pas na het feestje. Ik sliep binnen vijf minuten. Vroeger had ik nog uren tegen m’n wil in wakker gelegen om de hele avond, eh nacht, te analyseren. Nu heb ik iedereen gewoon in de kroeg gezet die ik voor ze heb gemaakt buiten m’n hoofd. Konden ze daar nog even doorfeesten. Maar wel zonder mij, want ik ben heerlijk gaan slapen!

Reacties via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.