De overgang als kado

Veel vrouwen zien de overgang als een vloek. Wat als het een prachtig kado en een zegening blijkt te zijn? Ik kan me voorstellen dat je dat kado niet meteen ziet als je er middenin zit. Je bent labiel, onzeker en je voelt je niet jezelf. Ik spreek regelmatig vrouwen die hiermee te maken hebben en die zich er maar bij neer leggen of zich er zelfs achter verschuilen. Die hooguit wat aan symptoombestrijding of verzachting doen. Daarmee plaats je jezelf in een passieve slachtofferrol en daar voel je je over het algemeen niet veel beter door. Eerder nog een tikje slechter.

Hormonen zijn rare dingen

Hormonen doen rare dingen met je. Maar vergeet niet dat ze bijzonder nuttig werk verrichten. Ze reguleren heel veel verschillende processen in je lichaam. Je lichaam is wat dat betreft een fantastisch kunstwerk van de natuur. En de vrouwelijke hormonen zorgen ervoor dat je nieuwe mensjes op de wereld kunt zetten. Dat je na de geboorte zelf voeding aanmaakt, dat je dat nieuwe mensje verzorgt en met je leven verdedigt. En eens in de maand zorgen ze ervoor dat je loslaat wat je lichaam niet meer nodig heeft.

Nuttige bijwerking

Er zijn vrouwen die tijdens hun menstruatie labiel en onzeker en chagrijnig worden. Zelf heb ik daar eigenlijk nooit last van gehad, maar ik denk dat dat best eens een bijwerking van hormonen kan zijn die heel nuttig is. Dat zullen maar weinig vrouwen (en mannen die hier last van hebben omdat hun vrouw er last van heeft) met mij eens zijn. Wat al het je aanspoort om ook geestelijk los te laten? Om op te ruimen wat je daar niet meer dient? Wat als je je onzeker voelt om dit te onderzoeken en voorgoed achter je te laten?

Chocolade

Maar daar zijn die paar dagen per maand misschien wat te kort voor. Je hebt het tenslotte druk genoeg met het zorgen voor je gezin of het bouwen aan je carrière. Dus houd je het bij tijdelijk wat beter voor jezelf zorgen, jezelf verwennen met een paar repen chocola en het afreageren op je man. En zo houdt die cyclus aan totdat je zo onderhand wel klaar bent met het zorgen voor je gezin en je carrière wel zo’n beetje staat. Je hebt in de afgelopen 50 jaar van je leven veel meegemaakt. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen, en dat heb je allemaal in je rugzak gestopt. Die inmiddels propvol en loodzwaar is.

Een nieuwe rol

En dan komen die hormonen weer om hun werk te doen. Ze bereiden je voor op een nieuwe rol in je leven. De rol van oma, van wijze vrouw. In stammen die nog dicht bij de natuur staan hebben oude vrouwen daadwerkelijk die rol van wijze vrouw. Maar goed, je lichaam verandert, je hoeft geen kinderen meer op de wereld te zetten, geen mannetjes meer aan te trekken, je menstruatie stopt geleidelijk. En je voelt je nog tien keer labieler dan tijdens je maandelijkse periode. En het houdt dit keer geen paar dagen aan maar een paar jaar. En dus volstaan die repen chocola en het afreageren op je man niet meer. Het is nu serious business.

De overgang als kado

Misschien dat je nu denkt, ik ben al halverwege het artikel en ik zie nog steeds het kado niet. Dat zit ‘m in de gelegenheid die je krijgt om die wijze vrouw te worden. Degene die helemaal oké is met zichzelf en met het verleden. Die alle overtuigingen uit haar rugzak heeft gegooid en die haar eigen wijze krachtige zelf is. Het is je kans om alles op te ruimen wat je niet meer nodig hebt, wat je niet meer dient. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Om de meest krachtige, liefdevolle en wijste versie van jezelf te worden. Je hormonen doen niks anders dan dat proces op gang brengen en ondersteunen. Want als je het niet voelt, ga je het niet aan.

Ga ermee aan de slag

Zie de overgang als kado en ga ermee aan de slag! Ga jezelf bevrijden van alles wat je niet meer dient en vind die diepe wijsheid en dat grote geluk binnenin jezelf. Verschuil je niet achter de overgang als excuus om je slecht te gedragen of je vol te proppen met chocolade. Zit het niet alleen maar uit, maar doe er iets mee. Bevrijd jezelf van die onzekerheid, van die angst, van die boosheid, van dat verdriet. En word die wijze liefdevolle vrouw die van binnenuit straalt van tevredenheid en geluk.

Mag ik je hierbij helpen? Bij je reis om die beste versie van jezelf te worden? Om het geluk binnenin jezelf te vinden? Je te leren jezelf gelukkig te denken? Ik doe dat aan de hand van mijn programma ‘BAAS in eigen hoofd‘, dat deels online en deels LIVE is. Als je hier meer over wilt weten kun je op de oranje knop hieronder klikken:

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan op social media met de onderstaande knoppen of laat een reactie achter:

Cindy Piekerexpert

Met mijn anti-piekertips inspireer ik dagelijks ruim 12000 enthousiaste fans op social media. Via e-mail zijn dat er ruim 14000. Inmiddels kunnen meer dan 850 mensen hun gepieker binnen 3 minuten stoppen dankzij mijn online RUST in je hoofd workshop. Daarnaast leer ik mensen om zichzelf gelukkig te denken en te bevrijden van onzekerheid, angst en onverwerkte emoties. Dit doe ik op een bijzonder praktische no-nonsense manier. Niet lullen maar poetsen!

Reacties via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.