Er lopen tegenwoordig ontzettend veel mensen rond met stress en burn-outklachten. Het is echt een epidemie. Het schijnt dat maar liefst 9 op de 10 mensen dagelijks stress ervaart. Als stressklachten langdurig aanhouden kan dat resulteren in een burn-out. Het lichaam raakt uitgeput van de hoge levels stresshormoon. En eigenlijk is het helemaal niet zo heel gek dat juist in deze tijd zoveel mensen stress ervaren. De oorzaak van stress en burn-out is namelijk niet per se ons gejaagde leven, maar iets heel simpels…

Vroeger was het leven overzichtelijk

Vroeger was het leven niet altijd gemakkelijk, maar wel overzichtelijk. Je deed de was, maakte je huis schoon, zorgde voor eten en inkomen en dat was het wel. Daar waren je dagen wel mee gevuld. Maar tegenwoordig, door de komst van alle superfijne technologieën, hebben we tijd over. De wasmachine doet de was, je droger droogt het en waar je vroeger minstens een hele dag druk was met wassen is dat nu met een paar drukken op een knop gepiept. Je hebt dus tijd over voor andere dingen.

Gewoon is niet meer goed genoeg

Heerlijk zou je zeggen… Lekker een boek lezen of een wandeling maken of even lekker koffie drinken met een vriendin. Maar met dank aan het internet en sociale media is dat niet meer genoeg. Je moet echt iets doen met je leven. Gewoon is niet meer goed genoeg. Reizen, carrière maken, uiterlijk, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, je moet van alles. Nou ja, je moet niets, maar het voelt alsof je constant iets moet. En daardoor ervaren we dat we het druk hebben… Waarmee weten de meesten niet precies.

Zoals het nu is is niet goed genoeg

Op sociale media lijken de levens van anderen perfect. De meeste mensen delen nu eenmaal niet de mislukkingen en moeilijkheden met de wereld. En daardoor kun je het idee krijgen dat het niet goed is zoals het nu is. Je hebt een heel wensenlijstje en pas als je de dingen die daarop staan hebt afgevinkt kun je weer even gelukkig en stressvrij zijn. Totdat er weer nieuwe wensen ontstaan.

Het moet zoals jij het wil

De oorzaak voor stress en burn-out is het niet kunnen accepteren van wat er is. Je bent constant aan het worstelen en vechten met de dingen die er zijn, de dingen die zich aandienen in je leven. Het moet en zal zoals jij het wil. Stress is puur het gat tussen datgene wat er is en datgene wat je zou willen. Dat heeft betrekking op allerlei aspecten van je leven. Niet alleen op spullen of situaties of hoe andere mensen doen, maar ook op wat je denkt en hoe je je voelt.

De norm is je goed voelen

Ergens is gelukkig zijn en je prettig voelen de norm geworden. Het is daarom logisch dat je stress ervaart als je ’s ochtends wakker wordt en je voelt je wat somber. Het sombere gevoel wordt direct veroordeeld, je wilt je goed voelen en somber is niet goed. Het sombere gevoel moet weg. En dus gaat je brein aan de slag met bedenken waardoor je je somber voelt, het gaat er een verhaal van maken en er komen gedachten in je op als ‘dit is een slechte dag’. En door de stress die dit veroorzaakt wordt het dan vaak inderdaad een slechte dag.

De oorzaak van stress en burn-out is veroordelen van wat het is

Als je kunt accepteren dat het is wat het is, als je het leven kunt accepteren zoals het zich aandient, dan zul je veel minder stress ervaren. De oorzaak van stress en burn-out is het veroordelen van hoe je je voelt, van wat je denkt, van hoe het is. Acceptatie is de sleutel.

Niet klagen, maar je gedachten positief inzetten

Klaag dus niet over je huidige situatie, maar maak in plaats daarvan gebruik van de kracht van je gedachten om je situatie te verbeteren. Je huidige realiteit is namelijk het gevolg van alles wat je tot nu toe gedacht en als gevolg daarvan wel en niet gedaan hebt. Als je hiermee aan de slag wilt kan ik je de online workshop ‘creatiekracht’ van harte aanbevelen. Klik op de knop hieronder om de workshop te bekijken:

Als je dit artikel waardevol vond, deel het dan op social media of laat hieronder een reactie achter:

Cindy Piekerexpert

Met mijn anti-piekertips inspireer ik dagelijks ruim 15000 enthousiaste fans op social media. Inmiddels kunnen meer dan 1000 mensen hun gepieker binnen 3 minuten stoppen dankzij de UIT-knop uit de cursus BAAS in eigen hoofd. Daarnaast help ik mensen om zichzelf gelukkig te denken en zich te bevrijden van onzekerheid, angst en onverwerkte emoties. Dit doe ik op een bijzonder praktische no-nonsense manier. Niet lullen maar poetsen!

Reacties via Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published.